Frontrunners

Merk identiteit en merk persoonlijkheid

 

De relatie die mensen met merken (kunnen) hebben is vergelijkbaar met de relatie die mensen met elkaar hebben. Betekenisvolle merken beschikken net als mensen over een karakter. Over karaktereigenschappen die relevant zijn en de basis vormen voor het type relatie dat men nastreeft met de doelgroep.

McKinsey’s karakter is niet vriendelijk, sensueel of humoristisch. Een dergelijk karakter mist in dit geval relevantie. McKinsey’s persoonlijkheid is wel ‘scherp’ , kennis van zaken en dynamisch. En dat is wat haar klanten zoeken. Coca Cola heeft een optimistisch karakter en Grolsch een ambachtelijke persoonlijkheid. Daarmee verwacht men bepaalde mensen aan te spreken. De merkpersoonlijkheid of karakter is een belangrijk onderdeel van de identiteit en vormt samen met de naam, logo en visuele identiteit een eenheid. 

Om de merkpersoonlijkheid te creeeren hebben we een eenvoudige methodiek ontwikkelt die is gebaseerd op de wetenschappelijke uitgangspunten van de Belgische psycholoog Heylen en het archetype concept van Jung. Hierbij ontstaan een 12 tal verschillende persoonlijkheden ( mindsets) die dienen als bron van inspiratie voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid.

 

 

De 12 persoonlijkheden of mindsets

 

Bij elk van de 12 persoonlijkheden past een 20-tal waarden die de persoonlijkheid diepte geven. U kunt deze bestellen op de website.

U kunt u merk dus een karakter of persoonlijkheid geven door een keuze te maken uit deze 12 dimensies  en de keuze nader uitwerken door een selectie van 3-5 associaties te maken.

 

1. Onafhankelijkheid

Jij bent zowel de gever als nemer van vrijheid. Je wordt gekenmerkt door een eeuwige vrije geest met een sterke, al is het soms onbedoelde voorbeeldfunctie, die niet bang is voor controverse en verandering. Jouw onafhankelijke geest is gericht op lange termijn vooruitgang, dat wordt bereikt door middelen te faciliteren of zelfs te forceren, die vrijheid geven aan niet alleen jou zelf maar ons allemaal.  

Voorbeeld ;

 

 

 

2. Plezier maken

Jij bent de afspiegeling van het mooie van het leven. Soms opwindend, stout en brutaal. Soms ronduit mooi en betoverend. Maar altijd even grappig, gezellig en blij. Want jouw doel is om mensen in het nu te verrassen en gelukkig te maken. Ondeugend, sprankelend, brutaal of zelfs sensueel als het even kan… jij blijft ons allemaal prikkelen, teasen om onszelf nooit te serieus te nemen. 

 

3. Vitaliteit

Jij bent het toonbeeld van leven. Jij bent meer dan kracht of souplesse, meer dan fit en gezond, jij bent mentaal en fysiek volledig in balans. Je bent wat heet vitaal. Jouw doel is om mensen te inspireren jou te volgen, mee te doen, onderdeel te worden van de lange termijn, permanente levendigheid die jij uitstraalt. Jij proeft het leven in haar volle glorie.

Voorbeeld;

 

 

4. Authenticiteit

Jij bent gewoon puur jezelf. Maar omdat niet iedereen dat is, ben je voor anderen soms toch buitengewoon. Ze hebben bewondering voor je. Omdat je jezelf zo goed kent. Je handelt uit de kern van je zijn, je roots en oorspronkelijkheid bepalen ten alle tijden jouw gedrag. Jouw persoonlijkheid is uniek, tijdloos, bescheiden en herkenbaar. Daarom ben je ook altijd transparant in wat je doet. Authentiek? Dat ben je gewoon. 

 

5. Zorgzaamheid

Lief en verzorgend. Dat ben jij. Maar zorgzaam zijn is niet iets waar je snel over praat. Het is gedrag. Iets dat je doet en wat helemaal uit jezelf opkomt. Soms betekent het wel dat je een stap terug moet doen. Het gaat immers om de ander, niet om jezelf. Maar voor anderen zorgen geeft wel een goed gevoel. Of dat nu eventjes is of voor altijd. Je straalt dan ook liefde en rust uit en bent voor anderen altijd dichtbij. 

 

6. Gelijkheid

Jij bent van iedereen. Een tijdloze persoonlijkheid die boven alle partijen staat. Geloofwaardig, rechtvaardig, integer en oprecht, jij ziet iedereen altijd als gelijke. Zo’n universele persoonlijkheid maakt je vaak krachtiger dan je zelf denkt. Dat vraagt ten alle tijden om verantwoordelijk gedrag. Soms betekent het dat jouw wijze, altijd herkenbare en barmhartige persoonlijkheid ingewisseld wordt voor naïef idealisme en een aura van onschuld. Die zuiverheid maakt je juist nog mooier. En daarmee nog sterker. 

 

7. Harmonie

Een stille geest is een gelukkige geest. Harmonieus en beheerst, jij straalt rust uit. Jij zorgt voor gemoedsrust en een vredige balans in jouw omgeving. Dat leven is voor jou een holistisch en synergetisch proces, een muzikale samenklank van actie en reactie. Alles is open verbonden aan elkaar. Het nirwana zit in jouw zelf. Bij jou is eerlijkheid dan ook het hoogste streven. Want wie met de waarheid om kan gaan kan elke situatie aan. Daarom ben jij het zichtbare baken van kalmte. 

 

8. Traditie

Als geen ander weet jij dat tradities de brug zijn tussen het verleden en de toekomst. Jij staat voor de gedeelde normen en waarden van jouw omgeving en zal er altijd alles aan doen om ze te behouden. Of om te zorgen dat ze veranderen als de tijdgeest daar om vraagt. Want jij weet hoe belangrijk ze zijn, hoe sterk ze de groep kunnen maken. Jij stelt je op als drager, claimt dat moment van samenzijn en sterkt jezelf in het ritueel. De saamhorigheid en het gevoel van liefde dat dit geeft, dat ben jij ten voeten uit. 

 

9. Zekerheid

Rots in de branding. Herkenbaar en geruststellend, niemand is stabieler dan jij. Natuurlijk verandert de wereld soms snel, worden risico’s genomen en ambities nagestreefd. Jij overziet dat. Volledig. En als het even fout dreigt te gaan, dan sta jij er. Geen fratsen. Gewoon de hoogste boom, de sterkste pilaar. Zonder angst noch twijfel of oordeel vang jij de anderen op. Die vertrouwen dan ook blind op jou. Jij bent de schouder op wie anderen leunen. 

 

10. Autoriteit

Tijdloos maar iedereen bezoekt jou toch in het nu. Jouw ratio is groter, belangrijker dan jouw emotie. Respectvol en standvastig, jij bent de macht die niet naar voren treedt. Groots, superieur en dominant zonder ooit iets op te leggen. Dat hoef jij niet meer. Je bent zo herkenbaar dat je alle erkenning voor jou impliciet is geworden. Niets hoef jij meer te bewijzen. Je bent alles al ontstegen. 

 

11. Leiderschap

Jij staat op als de anderen zoekende zijn. Maar een leider nomineert nooit zichzelf. Hij of zij wordt gekozen. Kiezen ze jou, dan ga jij die verantwoordelijkheid zeker niet uit de weg. Neemt het risico en vangt de klappen op als het moet. Dat maakt je kwetsbaar. Maar dat is juist jouw kracht. Want jij geniet ook met volle teugen als het goed gaat. Je beloont trouw en viert succes met iedereen die bereid is jou te volgen. Eeuwige inspirator, die weet dat het echte succes altijd in het nu wordt gemaakt. 

 

12. Prestaties leveren

Jij bent de winnaar. Je bent er om de dingen nog verder te brengen, nog beter te maken en te versterken. Je doet het voor jou zelf, maar deelt jouw succes met de hele wereld. Jouw doel is om aan de top te staan, zodat jouw ambitie, strijdlust en kracht mensen in vervoering brengt. Volledig in het nu, verleg jij grenzen waar anderen alleen maar van kunnen dromen. Je bent een vurig voorbeeld die anderen in extase brengt.