Frontrunners

De gepassioneerde expert : bron van succes

 

Merken ( bedrijven) zijn succesvol als ze zich ontwikkelen tot een gepassioneerde expert. Consumenten zijn daar gevoelig voor. Er zijn onnoemelijk veel zogenaamde experts in allerlei markten maar velen ontbeert echte passie. Om u te duiden wat we bedoelen :  Patagonia, National Geografic, Yakult, Fishmonger, Nespresso, WholeFood, Sephora Sensorium, Disneyland, Local Beers, het nieuwe restaurant Jane van Sergio Herman, Ben& Jerry, Dean & de Luca, Apple, Fast Company, Wired, Starbucks, Sonos, Harley Davidson, Tedx, maar ook het boek Blink van Gladwell, Diesel, Monocle, Lonely Planet, Camper, Gibson Guitars, The New Yorker, Google, Virgin, Camper, Cillit Bang, Dyson, de Kleinste Soepfabriek, Marqt, Godiva en Loro Piana, Greenpeace, maar ook de Amsterdamse slager Fred de Leeuw.

 

Het creëren van een Gepassioneerde Expert

Men kan een Gepassioneerde Expert worden als het merk een Ziel heeft die betekenisvol en inspirerend is. Een Ziel die aangeeft wat het ultieme maatschappelijke of menselijk doel is van het merk. Wat haar bijdrage is aan het geluk, een prettiger leven of inspiratie (al is dat maar een klein beetje en al is het maar kort) van mensen. Het is relevanter dan ooit om zo’n Gepassioneerde Expert te  creeeren eenvoudigweg omdat men de passie ook heel goed kan laten blijken. 

Het internet maakt dat mogelijk tegen zeer lage communicatiekosten. Ieder merk kan de dialoog aangaan, achtergronden geven en zijn verhaal vertellen. Een betekenisvol verhaal vindt zijn weg relatief gemakkelijk omdat het internet en social media zorgen voor een hoog bereik. Dat kon 10 jaar geleden niet. Men kon wel ‘stories’ vertellen waardoor de passie zichtbaar werd maar die moesten hun weg vinden via paid media. Dat was en is voor veel merken onbetaalbaar. Nu niet meer.

Als je verhaal maar klopt, als het maar Ziel en betekenis heeft. Als je er boeiend over kan vertellen. Dat verklaart waarom ook kleine bedrijven en merken in een korte tijd toch heel succesvol kunnen zijn.

 

Succesvolle - steeds weer innoverende – merken waar de passie vanaf spat verdienen de eretitel Gepassioneerde Expert.  

Het zijn merken met een grote dynamiek. Ze anticiperen sterk en zijn de concurrentie steeds een slag voor. Op een veelheid van terreinen.

Een gepassioneerd expert is altijd interessant en bevestigt de gebruiker steeds weer in zijn keuze.  Een merk dat traint om fit te blijven. En te innoveren, altijd maar weer. Een prachtig voorbeeld is de nieuwe eettempel van Sergio Herman genaamd Jane in Antwerpen. Een fantastisch restaurant in de kapel van een voormalig militair hospitaal. Met een keuken in een glazen kubus als altaar en een kroonluchter met een doorsnee van meer dan 10 meter. Een maand van te voren reserveren een must. Dat Sergio Herman als kok een expert is, is algemene bekend en dat hij zijn gasten een unieke avond wil bezorgen waaruit zijn passie voor food en voor gastheerschap duidelijk wordt moge blijken uit het concept van Jane. 

 

Innoveren vanuit het merk moet wel gebeuren vanuit een sterke kern. Het merk dient te beschikken over een heldere en relevante filosofie wat haar reason to exist is. Deze kern (het merkconcept) moet het vertrekpunt zijn bij elke innovatie. Daar zijn goede voorbeelden van : het merkinnovatie concept van Unox met o.a. de Nieuwjaarsduik is ontstaan op basis van haar kernconcept : winterse weerbaarheid. 

 

Het gedachtegoed van voeding die de weerbaarheid van mensen verhoogd is ook de basis geweest voor de biologische soepen. 

Die liggen immers (gevoelsmatig) ook dicht aan tegen het begrip weerbaarheid. Met andere woorden het merkconcept of filosofie is dan niet alleen de basis voor merkinnovatie maar ook voor productinnovatie.

 

Werken aan innovatie vanuit het kernconcept van het merk zorgt ervoor dat de innovaties relevant en consistent blijven. Consistentie is nodig om ervoor te zorgen dat het merk en haar innovaties herkenbaar zijn. Immers sterke merken passen zich aan de tijdgeest aan met behoudt van hun kernfilosofie ( kerncode, merkconcept, merk idee). Zo is een merk als Citroen lang dwalende geweest en heeft haar Ziel -bijzondere vormgeving in combinatie met ultiem comfort - lang niet centraal gezet. Ze lijken nu weer op de goed weg. Gillette dat met vele productinnovaties naar de markt is gekomen waarbij het haar passie is om natscheren te verheffen tot een daad van ultieme perfectie. En daar steeds beter in slaagt.

 

Een voorbeeld van een gepassioneerde expert is ook Ben & Jerry die het product ijs een totaal nieuwe dimensies heeft weten te geven.

 

Ook op maar kleine schaal zijn er talloze voorbeelden van gepassioneerde experts. In Laren maakt Koek & Chocolade furore vanwege haar unieke taarten en chocolade patisserie. De Nederlandse plezierjacht bouwer Moonen valt ook in deze categorie, we hebben ze gedurende een aantal maanden mogen volgen en kunnen ervaren dat passie en expertise kunnen leiden tot een superieur product.